Bewonersgroep "Oostkavels-Filmwijk"

Samen sterk

Beïnvloeding bouwproject Oostkavels

Een participatieproces succesvol organiseren is nog niet gemakkelijk. Het begint bij een hoog bewustzijn in onze organisatie dat ingrepen en besluiten van de gemeente van invloed zijn op de leefomgeving en het leven van inwoners. Transparantie, goede en tijdige communicatie, maatwerk en streven naar een diverse opkomst zijn belangrijke basisprincipes. (Jan Hoek, ex-Wethouder Floriade & Duurzaamheid) In: Nota Burgerparticipatie, 2021, pag. 2


De focusgroep ‘Procedures Gemeente’ wil conform  de wens van de Gemeente participeren in het bouwproject Oostkavels.  Als Bewonersgroep proberen we zicht te krijgen op de gemeentelijke procedures en bestuurlijke processen zodat we weten wanneer, waarover beslist gaat worden.

Het bouwproces Oostkavels zal vanaf het presenteren van de ontwikkelscenario’s in oktober/november 2022 als begin (zie Nieuwsbrieven) tot aan het opleveren van de woningen aan het eind, kritisch worden gevolgd. Dit met als doel de besluitvorming door de Gemeente indien nodig te beïnvloeden ten gunste van de gezondheid en welzijn van de omwonenden. Een voorwaarde voor het bereiken van dit doel is dat we op het juiste moment de juiste acties ondernemen en (juridische) middelen inzetten. Onderstaande tabel geeft aan wat we per fase in het bestuurlijke proces als Bewonersgroep kunnen doen.

Globale planning/mijlpalen Oostkavels (bron: Gemeente Almere, december 2022)

Wanneer?

Acties Gemeente

Acties Bewonersgroep

2017

Ontwikkelingsstrategie Almere centrumgebied.

Contextkader Zuidelijke Oostkavels

N.v.t./gepasseerd


N.v.t./gepasseerd

2021

Gebiedsplan Almere, ontwikkeling van het stadshart.

N.v.t./gepasseerd

Laatste kwartaal  2022

Voorontwerp Oostkavels: het gaat nu nog om een globaal beeld, er is nog geen concreet bouwplan. Gemeente presenteert drie bouwscenario’s via o.a. infosessies oktober/ november; enquête.

Bezwaar en zorgen uitspreken naar Gemeente/Nieuwsbrieven verspreiden / handtekeningen inzamelen/Politieke partijen uitnodigen/voorbereiden eigen 4de bouwscenario als redelijk alternatief.

2023 / 2024

Ontwikkelingsplan +
Beeldkwaliteitsplan Oostflankkavels
als basis voor aanpassing van het
bestemmingsplan:

  • Ambtelijke voorbereiding.
  • Overleg/inspraak
    belanghebbenden/omwonenden.
  • Politiek/bestuurlijke bespreking
    >> vaststelling aangepast .
    bestemmingsplan door
    gemeenteraad.

 


Deze fase wordt afgesloten door het
vooraf aankondigen door de
Gemeente  van het
ontwerpbestemmingsplan in de vorm
van een brief, huis-aan-huisblad of op
de website van de Gemeente.

Het ontwerp kan 6 weken worden
ingezien. Tijdens de periode van
6 weken waarin we het
ontwerpbestemmingsplan kunnen
inzien, kunnen we onze 'zienswijze'
kenbaar maken aan de
Gemeenteraad.


Deze fase is cruciaal omdat hier de basis wordt gelegd voor het aan te passen bestemmingsplan. In 2023/2024 zullen we de contactmomenten met Gemeenteraadsleden en ambtenaren intensiveren via:

  • uitnodigen van alle politieke partijen en wethouder Wonen ( 1 ste gesprek) om impact te laten zien van de bouwscenario’s 1 t/m 3 van de Gemeente op Filmwijk/BouwRAI;
  • aanvragen burgerinitiatief om eigen scenario 4 ‘De groene trap’ toe te lichten aan de Gemeenteraad;
  • professioneel (laten) tekenen en doorrekenen van scenario 4 ’De groene trap’ vanuit onze
    standpunten. Dit voor een goede vergelijking van scenario 4 met de scenario’s 1 t/m 3 van de Gemeente;
  • uitnodigen van alle politieke partijen en wethouder Wonen (2 de gesprek) om professionele tekening van scenario 4 ‘De groene trap’ toe te
    lichten;
  • brief versturen + inspreken als Gemeenteraad een keuze gaat maken voor een bouwscenario;

?

Na de 6 weken inzage moet de Gemeente binnen 12 weken erna het bestemmingsplan vaststellen. Daarna heeft zij 2 weken de tijd om het besluit bekend te maken (eind 2022 nog geen info hierover).

Als we het niet eens zijn met het vastgestelde bestemmingsplan, dan kunnen we beroep instellen bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. De gemeente geeft in de bekendmaking van het vaststellingsbesluit aan in welke periode we beroep kunnen instellen. De periode bedraagt altijd  6 weken .

?

Via tenderprocedures  ( = aanbesteding) voor verschillende kavels selecteert de Gemeente marktpartijen die het kavel realiseren. Oostkavel Zuid 1 (hoek Weerwater/Stadswetering), wordt als eerste opgepakt.

Volgens de planning in het Gebiedsplan Almere (2021, pag. 14) wil de Gemeente al in 2023 beginnen met het aanleggen van de infrastructuur Oostkavels.

De Bewonersgroep heeft tegenstrijdige  informatie ontvangen over het wel/niet kunnen bijwonen van de tenderprocedures. We gaan na wat de werkelijke mogelijkheden zijn.

Als we het eerder beginnen van het aanleggen van de infrastructuur door de Gemeente willen tegenhouden, dan kunnen we als inwoners, die eerder beroep hebben ingesteld, ook een 'verzoek om een voorlopige voorziening' indienen bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State (zie Bezwaarschrift op deze site).

?

Gemeente neemt besluit over het verlenen van een bouwvergunning op basis van een ingediende bouwaanvraag met concreet bouwplan door een marktpartij.

Bezwaar maken tegen het bouwplan/de bouwvergunning. Deze mogelijkheid is t.z.t. aan de orde.

?

Start bouw en  mogelijk eerder het aanleggen van de infrastructuur (zie hierboven).

Controleren of gebouwd wordt met gebruik van duurzaam bouwmateriaal en inzet van emissieloos bouwmaterieel.