Bewonersgroep "Oostkavels-Filmwijk"

Samen sterk

NIEUWSBRIEF:

Bewonersgroep “Oostkavels-Filmwijk”

Nr. 1 / November 2022

Beste Filmwijker,

Hoogstwaarschijnlijk heeft u al gehoord over het bouwen van 2000 woningen op de Oostkavels, het gebied tussen de Stadswetering en het Flevoziekenhuis vanaf het Weerwater tot aan de spoorbaan.

Het “voorlopige” bouwplan is op twee informatieavonden in oktober door de Gemeente gepresenteerd. Belangstellenden van o.a. James Stewartstraat zijn erg geschrokken van de woontoren van ca. 24 verdiepingen (± 70 meter hoog) en de andere hoge gebouwen die daar op de maquette en poster stonden afgebeeld.

Naar aanleiding van deze informatieavonden is er een Bewonersgroep “Oostkavels-Filmwijk” samengesteld. Deze groep bestaat op dit moment uit 15 personen uit de omgeving van de James Stewartstraat.

Als Bewonersgroep verwachten wij vooral  voor de mensen in de Filmwijk grote problemen als het bouwplan blijft zoals het nu is (zie foto). Daarom is er voor de Gemeente een lijst met bezwaar en zorgen opgesteld:

BEZWAAR tegen de enorm hoge woontoren op de hoek Weerwater/ Stadswetering en de hoogbouw verder langs de Stadswetering, omdat we uitzicht en zonlicht kwijt zijn en (nog) meer last van windkracht en geluid krijgen.

ZORGEN om meer parkeeroverlast, meer druk op de zorg, aantasten open karakter van  het rondje Weerwater door nauwe doorgangen tussen hoge gebouwen, slechtere bereikbaarheid van het centrum en de Filmwijk door stremmend verkeer en een te lange bouwduur door milieuregels en een verwacht tekort aan  bouwmateriaal en personeel.

Er is een vooroverleg geweest met twee personen (planoloog en programmamedewerker) van de Gemeente, maar er zijn nog geen toezeggingen gedaan als reactie op ons bezwaar en zorgen. Ook zijn er gesprekken geweest met enkele politieke partijen zodat zij ook op de hoogte zijn van ons bezwaar en zorgen. Verdere gesprekken zullen nog volgen.

Om in het contact met de Gemeente nog sterker te staan zoeken we nog mensen die onze expertise aanvullen. We denken dan o.a. aan een jurist, planoloog, bouwkundige, ecoloog en expertise over bijvoorbeeld zonlicht, wind, schaduw, geluid, zonnepanelen en wat verder enige bijdrage kan zijn. Denkt u met ons mee?

We zijn nu bezig met het maken van een website. Ook starten we  binnenkort in de Filmwijk een handtekeningenactie voor het aanpassen van het huidige bouwplan. We zijn niet tegen bouwen op de Oostkavels, maar willen niet dat het ten koste gaat van ons woongenot, het rustgevende groen en het rondje Weerwater.

Wilt u meer weten van de activiteiten van de Bewonersgroep, stuur dan uw e-mailadres naar oostkavelgroep.filmwijk@gmail.com. Dan ontvangt u voortaan alle informatie via uw mail.

Met vriendelijke groet,

De Bewonersgroep “Oostkavels-Filmwijk”