Bewonersgroep "Oostkavels-Filmwijk"

Samen sterk

NIEUWSBRIEF:

Bewonersgroep “Oostkavels-Filmwijk”

Nr. 2 / December 2022

Beste Filmwijker,

Zaterdagmiddag 26 november en dinsdagavond 29 november waren we als Bewonersgroep aanwezig bij de informatie-inlopen van de Gemeente in het Gemeentelijk Informatiecentrum op het Donjon over het bouwplan voor de Oostkavels. We hebben daar gesproken met de extern projectleider en de programmamedewerker Gemeente. Zij lieten drie bouwscenario’s zien. Scenario 2 en 3 zijn nieuw met een bouwplan voor ruim 2500 woningen. Honderden woningen meer dan in scenario 1, gepresenteerd op 12 oktober. Hieronder tonen we het hoogteverloop van alleen scenario 3. In de bijlage van deze nieuwsbrief vindt u de  nieuwe afbeeldingen van alle drie scenario’s.

In alle drie scenario’s stond nog steeds de hoge torenflat van 24 verdiepingen (± 70 meter hoog) in de hoek bij het Weerwater/Stadswetering afgebeeld. Het lijkt erop dat de Gemeente tot onze teleurstelling tot nu toe (te) weinig doet met ons bezwaar hiertegen. Dit ondanks de signalen die we ontvangen van verschillende politieke partijen dat het bouwen van laag naar hoog vanaf het Weerwater richting het spoor (zie tekening hieronder) een constructieve gedachte is. Het biedt voordelen voor de opbrengst van zonnepanelen en het zonlicht in woningen, tuinen en op balkons. Ook remt het het autobezit van nieuwe bewoners.


De extern projectleider gaf wel aan dat de drie scenario’s die er nu liggen niet gebruikt gaan worden voor het “opsteken van vingertjes” in de Gemeenteraad. Het zijn schetsen waarin aanpassingen nog mogelijk zijn. In reactie daarop hebben we aangedrongen op een 4de scenario waarin de ca. 70 meter hoge torenflat meer naar achter richting het spoor gaat. De prachtige vrijgekomen ruimte kan dan gebruikt worden voor bijvoorbeeld het bouwen van het kunstmuseum van max. enkele lagen, zo ver mogelijk van het Weerwater en de Stadswetering af voor behoud van vrij uitzicht.
Aangeboden is om over scenario 4 mee te denken. De extern projectleider ging hier als projectleider niet op in. We hopen dat de Gemeenteraad, die zegt participatie van burgers belangrijk te vinden, deze handreiking wel oppakt.

De extern projectleider vertelde ons ook dat de Gemeente veel waarde hecht aan de mooie fiets-/wandelroute aan het Weerwater. Als dit echt zo is, dan is het eerder gepresenteerde scenario 1 (zie oude foto hiernaast) niet meer mogelijk. In dit scenario onderbreken nauwe doorgangen tussen hoge gebouwen direct aan het Weerwater de huidige, frequent gebruikte, loop- en fietslijnen rond het Weerwater en naar de Filmwijk.

Tot slot: een van de aanwezigen, die bezwaar maakte tegen de hoge torenflat op de hoek Weerwater/Stadswetering, gaf aan dat er juridische mogelijkheden zijn om de bouw drie jaar lang tegen te houden. We streven ernaar in het gesprek met de Gemeente om het niet zo ver te laten komen.

Met vriendelijke groet,
De Bewonersgroep “Oostkavels-Filmwijk”

Bijlage: Nieuwe afbeeldingen van de drie scenario’s