Bewonersgroep "Oostkavels-Filmwijk"

Samen sterk

NIEUWSBRIEF:

Bewonersgroep “Oostkavels-Filmwijk”

Nr. 5 / Maart 2023

Inhoud presentatie scenario 4 “De groene trap” tijdens Politieke Markt gemeente Almere 30 maart 2023


Wie zijn wij?
De bewonersgroep denkt vanaf oktober 2022 actief mee over het bouwen op de Oostkavels. Vanwege bezwaar en zorgen om de bouwscenario’s 1 t/m 3 van de  gemeente komen wij met een eigen bouwscenario 4 als ‘Groene trap’. Dit scenario biedt voordelen voor iedereen.

De bewonersgroep bestaat uit:

  • een kernteam van 17 vaste deelnemers;
  • 4-tal focusgroepen (Procedures Gemeente/Effecten hoogbouw/Stikstof & natuur/Juridische zaken;
  • 427 medestanders die ons o.a. hun e-mailadres hebben gegeven en zo rechtstreeks worden geïnformeerd;
  • Informatie via Website www.oostkavelsfilmwijk.nl en nieuwsbrieven.


De Almere Principles (AP)

  • Een springlevend oud verhaal en bestaand beleid.
  • De woorden van de AP krijgen betekenis door menselijk handelen.
  • Neem de AP als beginsel van ieder ontwerp voor de stad.
  • Streef naar unieke en bestendige combinaties van het stedelijke en het natuurlijke weefsel.
  • Burgers zijn de drijvende kracht in het maken, behouden en verduurzamen van de stad.
  • Er moet veel meer ruimte komen voor burgerinitiatief in de woningbouw en het ruimtelijk en sociaal functioneren van buurten en wijken.


Scenario 4 met voordelen voor iedereen
Bouwen van laag naar hoog met scenario 4 als ‘Groene trap’ betekent:

  • Net zoveel woningen (2550) in gehele plan Oostkavels als in andere scenaro’s van de gemeentelijke projectorganisatie;
  • Kansen voor autoluw centrum door meer bewoners dicht(er) bij het spoor (< CO2). Hoe stedelijker de woonomgeving (totaal 2550 woningen erbij), hoe meer er gebruik wordt gemaakt van het OV volgens onderzoek CBS (2022).
  • Optimale opbrengst van zonnepanelen op daken van woningen Oostkavels en Filmwijk (< CO2), met betere energie labels en waarde van woningen;
  • Meer woongenot door zonlicht in nieuwe woningen en op binnenplaatsen Oostkavels + behoud van hoeveelheid zonlicht in bestaande woningen en tuinen van omwonenden Filmwijk;
  • Veilig voor fietsers/wandelaars door minder windval.


Respectvolle inpassing 2550 woningen in bestaande omgeving
Scenario 4 met bouwen van laag naar hoog zorgt voor een goede ruimtelijk inpassing van de 2550 woningen in de omgeving.

  • In de welstandsnota vastgesteld op 27-2-2020 wordt de BOUWRAI genoemd als één van de gebieden die van bijzondere betekenis is voor het stadsbeeld van Almere. Daarom verdient de BOUWRAI, zo staat in de nota, extra bescherming.
  • Scenario 4 houdt rekening met het stedenbouwkundig unieke karakter van de BOUWRAI/Filmwijk met zichtlijnen door ‘….goede situering van laag- en hoogbouw en geen hoge  bebouwing die uitzicht op het Weerwater belemmert’ (Stadsgesprekken, 2006/conclusie Gemeente).
  • Ook de mening van de nestor van de BOUWRAI is duidelijk. Alleen scenario 4 toont respect voor het architectonisch ontwerp van de BOUWRAI.
  • Hoogbouw richting het Spoor past bij de al aanwezige hoogbouw daar. A-locatie voor OV-trein en bus.


Unieke mogelijkheid om rondje Weerwater te versterken
We kunnen de bestaande functie ‘Rondje Weerwater’ als traject om te bewegen en te ontspannen verder versterken met het ontwikkelen van een ‘blauw/groene’ kunstroute van 4 à 5 km. Rond het Weerwater komen dan op ruime afstand van elkaar enkele kunstwerken te staan, passend bij het duurzame thema ‘groen/blauw’. Dit geheel in de sfeer van de bestaande  kunstwerken zoals ‘Beehold’, nog te verplaatsen naar de Esplanade.

Scenario 4 met brede(re) visie ondersteunt de beleidsdoelen van Wonen en van Groen & Gezond Almere


Stedelijke verdichting
2550 woningen erbij op de Oostkavels. Goed voor de woningnood, te bouwen van laag naar hoog richting het spoor.


Minder CO2
Scenario 4, met bouwen van laag naar, leidt tot minder CO2 uitstoot dan de andere scenario’s. Het levert zo een grotere bijdrage aan het doel van Groen & gezond Almere: 49% minder CO2 in 2030.


Autoluw centrum
De Gemeente wil dat bewoners zich meer DUURZAAM gaan verplaatsen door ze te verleiden de auto te laten staan. Scenario 4 verleidt mensen om de trein te nemen door meer bewoners dichter bij het Spoor.


Groen/blauwe raamwerk
Groen van het Lumièrepark wordt doorgetrokken in het Stadscentrum ‘rondje Weerwater’ ter versterking van het groen/blauwe raamwerk.


Meer groene energie
Mensen willen zeker hun woning verduurzamen, maar kijken ook naar de financiële kant. Door te bouwen van laag naar hoog is door minder schaduwval de opbrengst van zonnepanelen optimaal. Goed voor het milieu en de portemonnee. Springerig bouwen zoals in de andere scenario’s werkt dit tegen.


Gezond leven: ontspannen-wandelen-fietsen
Scenario 4 maakt het rondje Weerwater tot een ‘genietgebied’ met groen/ blauwe wandel- en fietsroutes, inclusief kunst en een kiosk als laagdrempelig rustpunt. De vernieuwing van het rondje Weerwater vanaf A6 wordt zo doorgetrokken en houdt niet plotsklaps op bij begin Stadscentrum zoals bij de andere scenario’s.

De kernvraag voor politiek en burgers in Almere is: hoe kunnen we groeien als Stad, met respect voor bestaande woonwijken en houden we Almere tegelijkertijd  Groen & Gezond? Antwoord: door serieus te kijken naar scenario 4, omdat het iets doet aan de woningnood,  maar ook aan het klimaat en woon-/leefplezier van alle Almeerders die willen genieten van het blauw/groene weidse karakter van het rondje Weerwater.

Bewonersgroep Oostkavels-Filmwijk vraagt de gemeenteraad:

  1. Neem scenario 4 als volwaardig scenario mee (en ook door te rekenen) in de verdere planontwikkeling en de besluitvorming over het bouwen op de Oostkavels (als opdracht aan B & W).
  2. Voor een eerlijke vergelijking moet het doorrekenen van scenario 4 gebeuren op basis van het totale bouwplan en niet vanuit delen (bv. alleen Zuidpunt apart doorrekenen als deel van het bouwplan).
  3. Vanaf nu een écht participatietraject  waarover bij de doorstart/vandaag duidelijke afspraken met onze Bewonersgroep worden gemaakt: participatie in het traject van maken ontwikkelingsplan(nen) Oostkavels.
  4. Liever geen juridisch conflict.

Dank voor uw tijd en aandacht!