Bewonersgroep "Oostkavels-Filmwijk"

Samen sterk

Nieuwsbrief Bewonersgroep “Oostkavels-Filmwijk”

Nr. 7 / Mei 2023

Beste Filmwijker,

Deze Nieuwsbrief begint met goed nieuws. In de vorige Nieuwsbrief 6/ April 2023 vertelden wij u dat de Gemeente de scenario’s voor woningbouw in de Oostkavels alleen wilde vergelijken op de Zuidpunt. Dit was erg nadelig voor ons scenario.  Op 14 april jl. hoorden wij van de Programmadirecteur Almere Centrum en de Strategisch adviseur dat de Gemeente dit toch niet gaat doen. Op basis van onze argumenten en de steun in de Gemeenteraad heeft de wethouder Wonen alsnog besloten om alle vier scenario’s toch als volledig plan met elkaar te gaan vergelijken. Een juist besluit, omdat dit recht doet aan ons scenario 4 als geheel met voordelen voor iedereen. Jammer is dan weer wel dat de wethouder Wonen in reactie op het interview in  Almere deze Week met ons nu al denkt scenario 4 niet te zullen steunen. Het is gelukkig de Gemeenteraad die uiteindelijk beslist voor welk scenario wordt gekozen.

Hoe gaan we nu verder?
Tijdens de politieke markt op 30 maart hebben wij de Gemeenteraad gevraagd ons te helpen bij het verder ontwikkelen en doorrekenen van ons scenario 4. Op die manier kunnen dan alle scenario’s op een eerlijke manier met elkaar worden vergeleken. In het gesprek met de Programmadirecteur Almere Centrum en de Strategisch adviseur  zijn hierover de volgende afspraken gemaakt.

  1. De Bewonersgroep zorgt rond medio mei 2023 voor een impressietekening van scenario 4 tot aan het spoor die voldoet aan onze wensen.
  2. De projectorganisatie van de Gemeente ontvangt dat scenario 4 en nodigt dan een technisch bureau uit. Dit bureau gaat eerst samen met de projectorganisatie en Bewonersgroep in gesprek over het integraal tekenen en doorrekenen van scenario 4 als opdracht, conform de overige drie scenario’s van de Gemeente. De Bewonersgroep geeft hierbij aan aan welke eisen die bewerking van scenario 4 naar hun ideeën moet voldoen.
  3. Als het technisch bureau met die opdracht klaar is volgt opnieuw een gezamenlijk gesprek met het bureau, de projectorganisatie en de Bewonersgroep over het resultaat.
  4. Na instemming van de Bewonersgroep voegt de projectorganisatie ons scenario 4 toe aan de andere drie gemeentelijke scenario’s ter informatie en t.z.t. besluitvorming in de Raad. Het eerste besluit van de Gemeenraad zal zijn welke van deze scenario’s doorgaan in de verdere planontwikkeling.

Burgerparticipatie
De Programmadirecteur Almere Centrum en de Strategisch adviseur hebben in hetzelfde gesprek van 14 april jl. aangegeven te streven naar een brede inzet van burgerparticipatie. Naast de Bewonersgroep Oostkavels-Filmwijk wordt overwogen ook Almeerders uit andere stadswijken te betrekken, om mee te denken over het bouwen op de Oostkavels vanuit de scenario's. Belangrijk voor de Bewonersgroep is dat onderstaande vijf doelen uit de Nota Burgerparticipatie daarin leidend zijn.



  1. Belangen en opvattingen van belanghebbenden vooraf in kaart te brengen om een goede afweging te kunnen maken en zo tot goede besluitvorming te komen.
  2. De kwaliteit van projectresultaten te vergroten door de inzichten en wensen van inwoners te gebruiken.
  3. Met vroeg gestarte en goed voorbereide participatieprocessen te komen tot een beter gedragen beleidsresultaten, en daarin vertragingen of conflict te voorkomen;
  4. Inwoners te betrekken bij de stad.
  5. Samenwerking tussen inwoners en gemeente te bevorderen

(Uit: Nota Burgerparticipatie Almere, 2021, pagina 9)