Bewonersgroep "Oostkavels-Filmwijk"

Samen sterk

Nieuwsbrief Bewonersgroep “Oostkavels-Filmwijk”

Nr. 8 / Zomer 2023

Beste Filmwijker,

Op 30 maart jl. tijdens de politieke markt (zie Nieuwsbrief 7 / Mei 2023) hebben wij als Bewonersgroep de Gemeenteraad gevraagd ons te helpen bij het verder ontwikkelen van ons scenario 4. Het goede nieuws ditmaal is dat de wethouder Wonen deze hulpvraag via de projectorganisatie Oostkavels  heeft opgepakt door het aanbieden van een aantal werksessies met ons. Daar zijn we erg blij mee.

De eerste werksessie was op 14 juli jl. in het Gemeentelijk Informatiecentrum op de Donjon. Deelnemers vanuit de Gemeente waren de Programmadirecteur Almere Centrum, de Strategisch adviseur en de Senior stedenbouwkundige. Ook aanwezig waren vijf kernteamleden van de Bewonersgroep en een stedenbouwkundige van het  architectenbureau INBO uit Amersfoort. Dit bureau heeft in opdracht van de Gemeente ook de bouwscenario’s 1 t/m 3 gemaakt.

Gemaakte afspraken
Doel van de bijeenkomst op 14 juli was het maken van afspraken over het verder ontwikkelen van ons scenario 4 op een manier dat het straks goed te vergelijken is met bouwscenario’s 1 t/m 3 van de Gemeente. De volgende afspraken zijn gemaakt

  1. Ons scenario 4 sluit aan bij scenario 3 van de Gemeente wat betreft het mobiliteitsplan, het parklint langs de Stadswetering en het aantal woningen (2550), inclusief de positionering van de hoogbouw dicht(er) bij  het spoor.
  2. Ons scenario 4 (zie tekening beneden) wijkt af van de scenario’s 1 t/m 3 van de Gemeente qua invulling van de Zuidpunt aan het Weerwater. In plaats van hoogbouw is in ons scenario 4 de Zuidpunt een groen openbaar gebied ter versterking van het ‘Groen-blauwe raamwerk’. Dit sluit aan op de visie ‘Almere als natuurkrachtige stad’, waarin meer vergroening gezien wordt als een noodzaak ter voorbereiding op veel meer toekomstige hitteperioden en meer ruimte voor wandelaars en fietsers. Het doortrekken van het groen vanuit het Lumièrepark in het Stadscentrum op de Zuidpunt maakt van het rondje Weerwater een aantrekkelijker fiets- en wandelgebied, zonder obstakels.
  3. Ons scenario 4 wijkt af van de scenario’s 1 t/m 3 van de Gemeente qua bouwprincipe. Het bouwen van laag naar hoog vanaf het Weerwater richting het Spoor in scenario 4 i.c.m. de groene Zuidpunt, zorgt voor een optimale aansluiting op het beleid met doelstellingen van de Gemeente zoals: Ontwikkeling Centrum Almere 2040 met meer groen en ruimte om te wandelen,  Welstand voor het beschermen van de Filmwijk/BouwRai als bijzonder gebied, Groen & Gezond Almere voor een gezondere woon-/leefomgeving, etc..


Hoe gaan we verder
De stedenbouwkundige van INBO gaat op basis van bovenstaande afspraken de impressietekening van scenario 4 opnieuw maken en doorrekenen op het aantal woningen. De eerstvolgende werksessie met de Gemeente en INBO is op 1 september voor het bespreken van de nieuwe conceptversie scenario 4. De daaropvolgende werksessie is op 22 september voor de definitieve vaststelling ervan met daarin verwerkt de laatste aanpassingen.

Bij de vier scenario’s hoort ook een mobiliteitsplan. Dit zal eerst worden voorgelegd aan de Gemeenteraad.

Tot slot: vanwege de zomervakantie zal de eerstvolgende Nieuwsbrief verschijnen in september.

Met vriendelijke groet,
Bewonersgroep “Oostkavels-Filmwijk”
www.oostkavelsfilmwijk.nl